Karakteristik Sifat Amilografi Tepung Kentang (Solanum tuberosum L.) Varietas Atlantik Dan Hasil Modifikasi Heat Moisture Treatment Yang Ditanam Di Dataran Medium
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Chung, H.-J., Liu, Q., & Hoover, R. (2010). Effect Of Single And Dual Hydrothermal Treatments On The Crystalline Structure, Thermal Properties, And Nutritional Fractions Of Pea, Lentil, And Navy Bean Starches. Food Research International, 43(2), 501–508.
Collado, L. S., Mabesa, L. B., Oates, C. G., & Corke, H. (2001). Bihon-Type Noodles From Heat-Moisture-Treated Sweet Potato Starch. Journal of Food Science.
Eliasson, A.-C. (2004). Starch in Food (Structure, Function and Applications). Woodhead Publishing.
Ginting, E., & Suprapto. (2005). Pemanfaatan Pati Ubi Jalar Sebagai Subtitusi Terigu Pada Pembuatan Roti Manis. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Inovatif Pascapanen Untuk Pengembangan Industri Berbasis Pertanian, 86–97.
Hidayah, P., Izzati, M., Parman, S., & Studi Biologi, P. (2017). Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Kentang (Solanum tuberosum L. var. Granola) pada Sistem Budidaya yang Berbeda. Buletin Anatomi Dan Fisiologi, 2(2), 218–225.
Hoover, R., & Vasanthan, T. (1994). the Flow Properties of Native, Heat‐Moisture Treated, and Annealed Starches From Wheat, Oat, Potato and Lentil. Journal of Food Biochemistry, 18(2), 67–82.
Imanningsih, N. (2012). Profil Gelatinisasi Beberapa Formulasi Tepung-tepungan untuk Pendugaan Sifat Pemasakan. Penel Gizi Makan, 35(1), 13–22.
Jyothi, A. N., Sajeev, M. S., & Sreekumar, J. N. (2010). Hydrothermal Modifications of Tropical Tuber Starches. 1. Effect of Heat‐Moisture Treatment on the Physicochemical, Rheological and Gelatinization Characteristics. Starch - Stärke, 62(1), 28–40.
Marta, H. (2011). Sifat Fungsional dan Reologi Tepung Jagung Nikstamal serta Contoh Aplikasinya pada Pembuatan Makanan Pendamping ASI. Tesis. Institut Pertanian Bogor.
Muhibuddin, Maulana, Z., Fatmawati, & Mahmud, H. (2022). Teknologi Budidaya Kentang di Dataran Tinggi dan Medium. Makassar. De La Macca.
Nadir, A. S., Helmy, I. M. F., Nahed, M., Abdelmaguid, Wafaa, M. M., Abozeid, M. M., & Ramadan, M. T. (2015). Modification of Potato Starch by Some Different Physical Methods and Utilization in Cookies Production. Int.J.Curr.Microbiol.App.Sci, 4 (10), 556–569.
Pangesti, Y. N., Parnanto, N. H., & Ridwan, A. A. (2014). Kajian Sifat Fisikokimia Tepung Bengkuang (Pachyrhizus erosus) Dimodifikasi Secara Heat Moisture Treatment (HMT) Dengan Variasi Suhu. Teknosains Pangan , 3(3), 72–77.
Richana, N., & Sunarti, T. (2004). Karakterisasi Sifat Fisikokimia tepung Umbi Dan Tepung Pati Dari Umbi Ganyong, Suweg, Ubikelapa Dan Gembili. Pascapanen, 1(1), 29–37.
Suarni, A., Upe, & Harlim, T. J. (2005). Karakteristik Sifat Fisik dan Kandungan Nutrisi Bahan Setengah Jadi dari Jagung. Prosiding Seminar Nasional Kimia, 87–92.
Sunyoto, M. (2017). Kajian Sifat Fungsional Dan Amilografi Pati Ubi Jalar (Ipomoea Batatas L.) Dengan Perlakuan Suhu Dan Lama Waktu Heat Moisture Treatment Sebagai Bahan Sediaan Pangan Darurat. JST (Jurnal Sains Dan Teknologi), 5(2), 846–854.
Tester, R. F., Karkalas, J., & Qi, X. (2004). Starch—Composition, Fine Structure And Architecture. Journal of Cereal Science, 39 (2), 151–165.
Vandeputte, G. E., Derycke, V., Geeroms, J., & Delcour, J. A. (2003). Rice starches. II. Structural aspects provide insight into swelling and pasting properties. Journal of Cereal Science, 38 (1), 53–59.
Varatharajan, V., Hoover, R., Li, J., Vasanthan, T., Nantanga, K. K. M., Seetharaman, K., Liu, Q., Donner, E., Jaiswal, S., & Chibbar, R. N. (2011). Impact Of Structural Changes Due To Heat-Moisture Treatment At Different Temperatures On The Susceptibility Of Normal And Waxy Potato Starches Towards Hydrolysis By Porcine Pancreatic Alpha Amylase. Food Research International, 44 (9), 2594–2606.
Winarno, F. G. (2004). Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia Pustaka Utama.
DOI: http://dx.doi.org/10.26623/jtphp.v19i2.10211
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Published :
Faculty of Agricultural Technology, Universitas Semarang
Jl.Soekarno-Hatta, Tologosari, Semarang, Indonesia, Telp: 024-6702757, Fax: 024-6702272, e_mail : jurnal_tphp@usm.ac.id.
This is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.